страница_за

Стаклени леќи.
Во раните денови на корекција на видот, сите леќи за очила биле направени од стакло.
Главниот материјал за стаклени леќи е оптичко стакло.Индексот на рефракција е повисок од оној на леќите од смола, така што стаклената леќа е потенка од леќата со смола со иста моќност.Индексот на рефракција на стаклените леќи е 1,523, 1,60, 1,70, 1,80, 1,90.Стаклените леќи имаат добри пропустливи и механички својства: постојан индекс на рефракција и стабилни физички и хемиски својства.
Иако стаклените леќи нудат исклучителна оптика, тие се тешки и лесно може да се скршат, потенцијално предизвикувајќи сериозна штета на окото или дури и губење на окото.Поради овие причини, стаклените леќи повеќе не се широко користени за очила.

Пластични леќи.
● 1,50 CR-39
Во 1947 година, Armorlite Lens Company во Калифорнија ги претстави првите лесни пластични леќи за очила.Леќите беа направени од пластичен полимер наречен CR-39, кратенка за „Columbia Resin 39“, бидејќи тоа беше 39-та формулација на термички стврдната пластика развиена од PPG Industries во раните 1940-ти.
Поради малата тежина (околу половина од тежината на стаклото), ниската цена и одличните оптички квалитети, пластиката CR-39 и денес останува популарен материјал за леќи за очила.
● 1,56 NK-55
Најприфатливите леќи со повисок индекс и многу цврсти во споредба со CR39.Бидејќи овој материјал е околу 15% потенок и 20% полесен од 1.5, тој нуди економична опција за оние пациенти кои бараат потенки леќи.NK-55 има вредност Abbe од 42 што го прави добар избор за рецепти помеѓу -2,50 и +2,50 диоптри.
● Пластични леќи со висок индекс
Во изминатите 20 години, како одговор на побарувачката за потенки, полесни очила, голем број производители на леќи воведоа пластични леќи со висок индекс.Овие леќи се потенки и полесни од пластичните леќи CR-39 бидејќи имаат повисок индекс на прекршување и може да имаат и помала специфична тежина.
MR™ серијата е премиум оптички леќи дизајниран од Japan Mitsui Chemicals со висок индекс на рефракција, висока вредност на Abbe, мала специфична тежина и висока отпорност на удар.
MR™ серијата е особено погодна за офталмолошки леќи и е позната како првиот материјал за леќи со висок индекс на тиуретанска база.MR™ серијата нуди различни производи за да го обезбеди најдоброто решение за корисниците на оптички леќи.
РИ 1,60: МР-8
Најдобро избалансиран материјал за објектив со висок индекс со најголем удел на пазарот на материјали за објективи RI 1.60.MR-8 е погоден за секаква јачина офталмолошка леќа и е нов стандард во материјалот за офталмолошки леќи.
РИ 1,67: МР-7
Глобален стандарден материјал за објектив RI 1.67.Одлични материјали за потенки леќи со силна отпорност на удар.MR-7 има подобри способности за нијанса на боја.
RI 1,74: MR-174
Материјал за леќи со ултра висок индекс за ултра тенки леќи.Силните носители на леќи со рецепт сега се ослободени од дебели и тешки леќи.

МР-8 МР-7 МР-174
Индекс на рефракција (не) 1.60 1.67 1.74
Abbe вредност (ве) 41 31 32
Температура на изобличување на топлина (℃) 118 85 78
Затемливост Добро Одлично Добро
Отпорност на удар Добро Добро Добро
Отпорност на статичко оптоварување Добро Добро Добро

Поликарбонатни леќи.
Поликарбонатот беше развиен во 1970-тите за воздушни апликации и моментално се користи за визирите за шлемови на астронаутите и за ветробранските стакла на вселенскиот шатл.Леќите за очила направени од поликарбонат беа воведени во раните 1980-ти како одговор на побарувачката за лесни леќи отпорни на удари.
Оттогаш, поликарбонатните леќи станаа стандард за заштитни очила, спортски очила и детски очила.Бидејќи имаат помала веројатност да се скршат од обичните пластични леќи, поликарбонатните леќи се исто така добар избор за дизајни на очила без обрач каде што леќите се прикачени на компонентите на рамката со држачи за дупчалка.
Повеќето други пластични леќи се направени од процес на лиење, каде што течен пластичен материјал се пече долги периоди во форми на леќи, зацврстувајќи ја течната пластика за да се создаде леќа.Но, поликарбонатот е термопластика која започнува како цврст материјал во форма на мали пелети.Во процесот на производство на леќи наречен обликување со инјектирање, пелетите се загреваат додека не се стопат.Течниот поликарбонат потоа брзо се вбризгува во калапи за леќи, се компресира под висок притисок и се лади за да се формира готов производ за леќи за неколку минути.

Тривекс леќи.
И покрај многуте предности, поликарбонатот не е единствениот материјал за леќи погоден за безбедносни апликации и детски очила.
Во 2001 година, PPG Industries (Питсбург, Пен.) претстави ривалски материјал за леќи наречен Trivex.Како поликарбонатните леќи, леќите направени од Trivex се тенки, лесни и многу поотпорни на удари од обичните пластични или стаклени леќи.
Сепак, леќите Trivex се составени од мономер базиран на уретан и се направени од процес на лиење сличен на начинот на кој се прават обичните пластични леќи.Ова им дава на леќите Trivex предност на појасна оптика од поликарбонатните леќи со вбризгување, според PPG.


Време на објавување: април-08-2022 година