faqe_rreth

Lentet e qelqit.
Në ditët e para të korrigjimit të shikimit, të gjitha thjerrëzat e syzeve ishin prej xhami.
Materiali kryesor për thjerrëzat e qelqit është qelqi optik.Indeksi i thyerjes është më i lartë se ai i thjerrëzave me rrëshirë, kështu që lentet e qelqit janë më të hollë se thjerrëzat me rrëshirë me të njëjtën fuqi.Indeksi i thyerjes së lenteve të qelqit është 1.523, 1.60, 1.70, 1.80, 1.90.Lentet e qelqit kanë veti të mira transmetuese dhe mekanokimike: indeks të vazhdueshëm thyes dhe veti të qëndrueshme fizike dhe kimike.
Megjithëse thjerrëzat e qelqit ofrojnë optikë të jashtëzakonshme, ato janë të rënda dhe mund të thyhen lehtësisht, duke shkaktuar potencialisht dëmtim serioz në sy apo edhe humbje të syrit.Për këto arsye, lentet e qelqit nuk përdoren më gjerësisht për syze.

Lente plastike.
● 1,50 CR-39
Në vitin 1947, Armorlite Lens Company në Kaliforni prezantoi lentet e para të lehta plastike të syzeve.Lentet ishin bërë nga një polimer plastik i quajtur CR-39, një shkurtim për "Columbia Resin 39", sepse ishte formulimi i 39-të i një plastike të kuruar me termike të zhvilluar nga PPG Industries në fillim të viteve 1940.
Për shkak të peshës së saj të lehtë (rreth gjysma e peshës së xhamit), kostos së ulët dhe cilësive të shkëlqyera optike, plastika CR-39 mbetet një material popullor për lentet e syzeve edhe sot.
● 1,56 NK-55
Lentet më të përballueshme nga indeksi më i lartë dhe shumë të forta në krahasim me CR39.Meqenëse ky material është rreth 15% më i hollë dhe 20% më i lehtë se 1.5, ai ofron një mundësi ekonomike për ata pacientë që kërkojnë lente më të holla.NK-55 ka një vlerë Abbe prej 42 duke e bërë atë një zgjedhje të mirë për recetat midis -2,50 dhe +2,50 dioptra.
● Lente plastike me indeks të lartë
Në 20 vitet e fundit, në përgjigje të kërkesës për syze më të holla dhe më të lehta, një numër i prodhuesve të lenteve kanë prezantuar lente plastike me indeks të lartë.Këto lente janë më të holla dhe më të lehta se lentet plastike CR-39, sepse ato kanë një indeks më të lartë të thyerjes dhe gjithashtu mund të kenë një gravitet specifik më të ulët.
Seria MR™ është lente optike premium e krijuar nga Japan Mitsui Chemicals me një indeks të lartë thyerjeje, vlerë të lartë Abbe, gravitet specifik të ulët dhe rezistencë të lartë ndaj goditjes.
Seria MR™ është veçanërisht e përshtatshme për lente oftalmike dhe njihet si materiali i parë i lenteve me bazë tiuretanike me indeks të lartë.Seria MR™ ofron një shumëllojshmëri produktesh për të ofruar zgjidhjen më të mirë për përdoruesit e lenteve optike.
RI 1.60: MR-8
Materiali më i mirë i balancuar i lenteve me indeks të lartë me pjesën më të madhe të tregut të materialeve të lenteve RI 1.60.MR-8 është i përshtatshëm për çdo lente oftalmike me forcë dhe është një standard i ri në materialin e lenteve oftalmike.
RI 1.67: MR-7
Materiali i lenteve të standardit global RI 1.67.Materiale të shkëlqyera për lente më të holla me rezistencë të fortë ndaj ndikimit.MR-7 ka aftësi më të mira të ngjyrosjes së ngjyrave.
RI 1.74: MR-174
Material lentesh me indeks ultra të lartë për lente ultra të holla.Përdoruesit e fortë të lenteve me recetë tani janë të lirë nga lente të trasha dhe të rënda.

MR-8 MR-7 MR-174
Indeksi i thyerjes (ne) 1.60 1.67 1.74
Vlera Abbe (ve) 41 31 32
Temperatura e shtrembërimit të nxehtësisë (℃) 118 85 78
Ngjyrosja Mirë E shkëlqyeshme Mirë
Rezistence ndaj ndikimit Mirë Mirë Mirë
Rezistenca e ngarkesës statike Mirë Mirë Mirë

Lentet e polikarbonatit.
Polikarbonati u zhvillua në vitet 1970 për aplikime në hapësirën ajrore dhe aktualisht përdoret për maskat e helmetave të astronautëve dhe për xhamit e përparmë të anijeve hapësinore.Lentet e syzeve të bëra nga polikarbonat u prezantuan në fillim të viteve 1980 në përgjigje të kërkesës për lente të lehta, rezistente ndaj goditjeve.
Që atëherë, lentet e polikarbonatit janë bërë standardi për syzet e sigurisë, syzet sportive dhe syzet e fëmijëve.Për shkak se ato kanë më pak gjasa për t'u thyer sesa lentet e zakonshme plastike, lentet e polikarbonatit janë gjithashtu një zgjedhje e mirë për modelet e syzeve pa buzë, ku lentet janë ngjitur në komponentët e kornizës me montime të stërvitjes.
Shumica e lenteve të tjera plastike janë bërë nga një proces formimi i derdhur, ku një material plastik i lëngshëm piqet për periudha të gjata në forma lente, duke ngurtësuar plastikën e lëngët për të krijuar një lente.Por polikarbonati është një termoplastik që fillon si një material i fortë në formën e fishekëve të vegjël.Në një proces të prodhimit të thjerrëzave të quajtur formim me injeksion, peletat nxehen derisa të shkrihen.Më pas, polikarbonati i lëngshëm injektohet me shpejtësi në kallëpe të lenteve, kompresohet nën presion të lartë dhe ftohet për të formuar një produkt të përfunduar të lenteve në pak minuta.

Lente Trivex.
Pavarësisht nga avantazhet e tij të shumta, polikarbonati nuk është i vetmi material i lenteve i përshtatshëm për aplikime të sigurisë dhe për syzet e fëmijëve.
Në vitin 2001, PPG Industries (Pittsburgh, Penn.) prezantoi një material rival të lenteve të quajtur Trivex.Ashtu si lentet e polikarbonatit, lentet e bëra nga Trivex janë të hollë, të lehta dhe shumë më rezistente ndaj goditjeve sesa lentet e zakonshme plastike ose qelqi.
Lentet Trivex, sidoqoftë, përbëhen nga një monomer me bazë uretani dhe janë bërë nga një proces formimi i derdhur i ngjashëm me mënyrën se si bëhen lentet e zakonshme plastike.Kjo u jep thjerrëzave Trivex avantazhin e optikës më të mprehtë sesa lentet e polikarbonatit të formuar me injeksion, sipas PPG.


Koha e postimit: Prill-08-2022